Anna Kinberg Batra, Moderaternas första kvinnliga partiledare. Lite stel och återhållsam, men väldigt humoristisk enligt de som känner henne. Har funnits med i politiken länge, många gånger i bakgrunden och anses mycket kompetent.

Men nu har hon hamnat i blåsväder rejält. Enligt Expressens och Demoskops väljarundersökning som gjorde strax efter hennes utspel om Sverige Demokraterna rasar siffrorna ned till 18,5%. Strax över Sverige Demokraterna som fick 17,5%.

Ett väljarstöd som får anses historiskt dåligt, inte sedan Bo Lundgren var partiledare har Moderaterna haft så låga siffror. I valet 2002 fick de 15% och Bo Lundgren byttes ut. Och om man jämför med Reinfeldts val år 2010, där man fick strax över 30% kan man nog tänkas sig paniken brutit ut inom partiledningen.

Så frågan blir, kommer även hon att bytas ut? Oddsen på att hon får sitta kvar är nog ganska usla. Mitt stalltips är nog att hon kommer att få gå. Nästa år är det val och ska de byta ut henne måste det ske snart. Det som kanske talar emot det är, vem ska de ta in istället för henne? Ska hon bytas ut måste man ersätta henne med någon som kan charma media, övertyga väljare att komma tillbaka och tydligt kommunicera ut partiets politik. Men vem inom Moderaterna skulle det kunna vara?

För övrigt är jag övertygad om att utspelet mot Sverige Demokraterna var förankrat inom partiet.

Lite trivia om henne:

Som 19 åring jobbade hon som budbilsförare. Åkte fast i en fartkontroll och blev av med körkortet direkt. I en intervju i tidningen Fokus fick hon frågan om vilka som är hennes politiska förebilder, Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Mahatma Gandhi och Winston Churchill vart hennes svar.

Fotografiet är från Moderaternas pressarkiv och fotograferat av Fredrik Wennerlund