Superhemligt projekt ser dagens ljus. Under 5 år har man jobbat med att dokumentera hela Sixtinska kapellet genom att fotografera och klistra ihop mer än 270.000 bilder.

Ner till varje centimeter av kapellet har dokumenterats med högupplösta fotografier. Projektet presenterades nyligen. Man har jobbat nattetid när kapellet varit stängt för besökare. Man har använt 10 meter höga byggnadsställningar och speciella objektiv för att fotografera varje liten vrå i kapellet. Totalt handlar det om mer än 270.000 bilder som nu förvaras på Vatikanens servrar. Bilderna tar hela 30 terabyte i lagringsutrymme.

Syftet med projektet är enligt Antonio Paolucci, tidigare chef för museet och en av de mest välrenommerade experterna på Sixtinska kapellet, att visa exakt hur kapellet som är från 1500-talet ser ut idag, 2017.

I samarbete med konstförlaget Scripta Maneant har man get ut en bokupplaga begränsat till 1999 stycken fördelat på 3 böcker om 870 sidor, till ett pris på €12,000 euro (ca 110.000 svenska kronor). Böckerna är tänkt att säljas till bibliotek och samlare.

Mer ärn 220 sidor är tryckta i skala 1:1 och inkluderar Michelangelos målningar av bland annat Adams skapelse och Jesus vid domedagen. Många av fotografierna kan vikas ut och blir 3 gånger större än boken.

Varje bok väger 9 kilo och har måtten 60 gånger 130 centimeter. Giorgio Armaroli, chef för Scripta Maneant berättar att man i post produktionen har använt en speciell programvara för att få fram, djup, intensitet, värme och färgnyanser till en noggrannhet av 99.9 procent.Ett fantastiskt projekt, som man lätt kan förstå tagit 5 år, även om själva fotograferingen ”bara” tog 65 dagar.

Vill du ta en virtuell tur i Sixtinska kapellet kan du göra det via länken nedan, ta dig runt med musen och zooma in genom att scrolla.

http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/