Hijab, huvuduk eller huckle? Vad är det som skrämmer oss egentligen? Varför är det så politiskt laddat i media? En kvinna som bär hijab, en huvudduk, blir mer och mer vanlig i vårt svenska samhälle. När jag besöker mitt apotek på Vasagatan i Stockholm står en charmig expedit och tar betalt, bärandes en hijab. I polisens reglemente finns numera reglerat att kvinnor får bära hijab som en del av deras uniform.

http://www.expressen.se/nyheter/donna-26-ar-forsta-polis-som-bar-sloja/

 

I tidningarna rapporteras om kvinnor som vill bära den och inte känner sig förtryckta på något vis. Så hur ligger det till? Vad ska man tycka?

Huckle är ju inte något nytt i i Sverige. Sveriges äldsta sidenväveri K.A. Almgrens Sidenväveri startade på 1800 talet och var under ett antal år Skandinaviens största arbetsplats för kvinnor. Där vävdes det mycket tyg som vart huvuddukar. http://www.kasiden.se/

På 60-talet var det mode att använda schalett. Damer bar både stickade såväl som schaletter i tyg.

 I gamla svenska filmer ser man hucklen. I Emil i Lönneberga bär kvinnor huckle.

Kan det vara så att vi upplever det som jobbigt för att det för oss numera signalerar politiskt förtryck? Att vi associerar det med länder där det patriarkala samhället tvingar kvinnor att bära huckle? Att den därmed blir en symbol för något som den kanske egentligen inte är?

För övrigt betyder det arabiska ordet för hijab ordagrant förhänge, gardin eller överdrag. I den senaste koranöversättningen till svenska (2000) översätts ordet hijab i sura 33:53 med förhänge.

Information från Polismyndigheten

”Det är möjligt för en polis att bära religiös huvudduk (liksom kippa eller turban) tillsammans med uniform. Detta regleras i FAP 798-1 (där FAP står för Föreskrifter och allmänna råd för polisväsendet). Av FAP:ens 4 kap. 12 § följer att huvudbonaden ska vara blå eller svart och att den närmare utformningen av den ska beslutas av arbetsgivaren efter samråd med den enskilde. Vidare följer av bestämmelsen att huvudbonaden får inte förses med tjänstetecken eller bäras tillsammans med annan huvudbonad än hjälm. Bärande tillsammans med hjälm får dock ske endast om säkerheten inte eftersätts.”

Bild från polisens produktkatalog.