Ett kamelcenter är under uppbyggnad i Angered för att skapa jobb till 20 somalier. De har redan fått en och en halv miljon i bidrag i vad som beskrivs som ett integrationsprojekt! Fick en länk till en artikel från en god vän. Trodde han skojade, så jag gick först inte in och tittade. Men jag vart för nyfiken. Döm om min förvåning. Det var sant. Både Göteborgsposten och SVT har rapporterat om det och de har till och med en egen hemsida (länkar finns nedan). Bygglovet är ännu inte klart men man planerar redan för att köpa in några kameler och alpackor.

Enligt politiker står somalier som kommit till Sverige väldigt långt från arbetsmarknaden och de tycker därför att detta är värt att satsa på.

Enligt initiativtagaren Géza Nagy finns det ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Han räknar med att turister från hela världen, även från Japan och Kina ska komma till Angered för att träffa kameler. Initialt räknar de med mer i bidrag, men han tror att de på sikt ska gå runt på egen hand.Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd Göteborgs stad säger enligt GP – ”Vi tyckte det var ett spännande integrationsprojekt som dessutom skulle kunna locka besökare till Angered”. Också Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning säger, ”Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa.”. Bidrag har man fått från bland annat Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Arbetsförmedlingen.

Kommer de att lyckas? Vem vet, men om jag inte missminner mig var det många som dömde ut Ishotellet i Jukkasjärvi som ett stolligt projekt!

Kamelcentrets hemsida: http://www.angeredskamelcenter.se

Artiklar i GP och SVT

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skattemiljon-gar-till-gigantiskt-kamel-projekt-i-goteborg

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/miljonbidrag-till-kamelturism-och-mj%C3%B6lk-1.4150581