På nätet cirkulerar bilder från invigningen av Bromma flygplats. På den ena bilden syns Tysklands flagga vaja, då försedd med hakkors. Likaså fanns den på ett tyskt flygplan. Per Albin Hansson var Statsminister i den socialdemokratiska regeringen. Nazisterna under Hitlers ledning ledde Tyskland.

Hade Sverige då ett osunt förhållande med Tyskland och nazisterna? Vi tittar lite på dagen då Bromma flygplats invigs.

Det är lördag den 23 maj 1936. Invigningstalare är Gustaf V och Flyghamnsstyrelsens ordförande borgarrådet Yngve Larsson (Folkpartiet).

Med start klockan 15:10 började både svenska och utländska plan att landa. Med vid invigningen är en tysk Junkers G-38 ett av världens då största passagerarflyg som tillhör Lufthansa.

Bilden med hakkorsflaggan vajandes på en flaggstång och flygplanet likaså försett med hakkorsflaggan väcker dåliga känslor.

Men Sverige hade under tiden före andra världskriget goda relationer med Tyskland, då som nu. Tyska Rikets officiella flagga var nazisternas flagga, utformad av Hitler själv. Flygplanet med flaggan ägdes av tyska Lufthansa. Dessutom var det tre år före andra världskrigets utbrott.

Så att den hakkorsprydda flaggan fanns med på invigningen var varken kontroversiellt eller konstigt. Men det finns mer konspirationsteorier om Svenska Socialdemokraterna och samarbete med Hitlers Nationalsocialistiska tyska arbetareparti. Fortsätt läs i kommande artiklar.