Är på väg ned till Stockholm med vår linjebuss, Masexpressen, från Dalarna. Vi har planerad ankomsttid 16.00 på Cityterminalen.

På väg in bryts sändningarna på radion för att rapportera om terrordådet. Mer och mer framkommer. Flera passagerare läser om nyheten i sina mobiler och surfplattor. De kommer fram en efter en och är oroliga över vad som rapporteras i media. Ringer trafikledningen på terminalen 30 minuter innan beräknad ankomst och det är inga problem där. Bara att komma in när jag anländer.

Trafiken på E4 infarten till Norrtull tjocknar till rejält och det blir till slut nästan totalstopp. Många är oroliga de vill inte in till terminalen, som ligger endast tre kvarter från Drottninggatan. Stannar därför vid hållplatsen vid Karolinska och över halva bussen kliver av. Åker in via St Eriksgatan, inga bilar in mot centrum. Vägen in mot Cityterminalen via Norra Bantorget och Vasagatan är surrealistisk. Människor överallt som en myrstack. Tunnelbanan har stängts av, detsamma med tåg, pendeltåg och vissa busslinjer.

Precis när jag anländer och lossar spärrar de av och utrymmer Cityterminalen. Försöker sedan gå ned och ta lunch på Burger King, Vasagatan. Har nog inte fattat vidden av det ännu. Möts av två poliser på var sin sida av Kungsgatan, de drar ett långt band med avspärrningstext upp mot vad som senare visar sig vara trappan ovan Casino Cosmoplol där Uzbeken tagit sig fram för att ta Arlanda banan.

Ska ha en nästan full buss med mig hem. Men det dyker bara upp två stycken. Den ena som rest ned med oss tidigare under dagen och väljer att åka hem igen och en ordinarie resenär som gått genom halva stan.

Plötsligt utryms även hela bussgatan mellan Klarabergsviadukten och Kungsgatan på Cityterminalen. Väktarna vill inte säga varför, de bara föser oss ut mot Kungsgatan. Mina två passagerare får inte lämna bussen utan måste sitta kvar. En civilbil kommer i full fart och sätter upp avspärrningsband in till terminalen. Får inte ens gå in och förklara vad som hänt till mina två passagerare.Får stå där på Kungsgatan och frysa i två timmar. Sen berättar en väktare att de sett något inne på terminalen. Därför får inte jag och en till buss lämna området. Vi har passagerare och man är rädd för att vi kan komma att kapas och att det blir ett gisslandrama.

Till slut sätter de igång trafik i området och jag lyckas få den väktare som är kvar att släppa ut oss. Men bara om mina passagerare kliver av bussen och jag kör ut den till Kungsgatan tom.

Väktaren ändrar sig sedan precis innan jag ska börja köra och ger klartecken att de får sitta kvar. Svänger runt bussen för att köra ut, då kommer ett vaktbefäl och stoppar oss. Han har kontakt med Polisen och jag får inte köra ut med mina passagerare. Han pekar på en polishelikoptern som flugit in och hovrar ovan bussen. Får identifiera mina två passagerare och sen ger polisen klartecken till att vi får starta vår färd mot Dalarna igen.

Under tiden på Kungsgatan får jag hjälpa många resenärer och visa dem vart de kan gå för att kanske hitta en taxi. En ung tjej kommer fram och det visar sig att hon var vid Åhlens när det hände och klarade sig. Får hjälpa henne att lugna sig och visar sedan vart hon ska gå för att hitta sina vänner. En tysk tjej kommer fram till avspärrningen där jag står med väktarna och har bagaget inlåst på Cityterminalen. Hon får ta beslutet att lämna sitt bagage för att ta sig till Arlanda och sitt flyg hem.

Polisen gjorde i min mening ett fantastiskt jobb utifrån där jag var.

Lite tankar från när jag hamnade i något jag aldrig trott skulle hända i Sverige!

Två dagar senare sker en manifestation mot terror på Sergels Torg. Läs artikel och titta på film här.