Therese Johaug, dopingdömd till 13 månaders avstängning. Hon är född 25 juni 1988 i Dalsbygda i Os i Hedmark. Norsk längdskidåkare som tävlar för Idrettslaget Nansen.

Johaug är sjufaldig världsmästare samt olympisk mästare i stafett i OS i Vancouver 2010. Therese blev historisk när hon som den första skidåkaren från Norge (oavsett damer eller herrar) vann Tour de Ski vilket skedde säsongen 2013/2014. Hon är dessutom sexfaldig norsk mästare och har vunnit fyrtiotvå individuella världscuplopp.

 

Så vad handlar dopingdomen egentligen om? Intag av Clostebol, en syntetisk anabol steroid. Hade hon dopats? Medvetet eller omedvetet? Vart straffet sedvanligt hårt?

Många medierapporteringar handlar om hur Therese dopat sig, medvetet eller omedvetet med en skum landslagsläkares hjälp. Men hur mycket fick hon i sig genom den läppsalva hon använde?

Enligt analys hade hon 13 nanogram clostebol per milliliter. För att det verkligen skulle ha handlat om doping hade den halten behövt vara mer än tusen gånger högre.

Så 13 månaders avstängning, vad handlar det om?

Tommy Forsgren på antidoping i Sveriges Idrottsförbund utvecklar det i ett e-mail på frågan från oss.

”Hon får 13 månaders avstängning då koncentrationen av den förbjudna substansen inte motsäger hennes egen berättelse och läkarens vittnesmål. Frågan om den ev prestationshöjande effekten har nog spelat mindre roll, eller inte alls. Anti- Doping Norge och Norges Idrottsförbund har ju trott på hennes berättelse, att det inte fanns någon avsikt att höja prestationsförmågan, då de först gick ner från 48 månader till 24 och sedan ner till 13 mot bakgrund av bland annat läkarens roll och ansvar.”

Så vad det egentligen handlar om är att Therese slarvat och straffas för att inte ha kontrollerat vad hon använt. Och att det inte haft någon prestationshöjande effekt.

Så Thereses alla medaljer glänser fortfarande. Och till nästa säsong, då får vi garanterat se henne i spåret tävlandes igen!

Clostebol är ett 4-kloro-derivat av det naturliga manliga könshormonet testosteron, en syntetisk anabol steroid. Som alla anabola steroider är den prestationshöjande.

Hudsalvor med clostebol är ovanligt i Europa. Trofodermin, som innehåller clostebol, finns dock att köpa receptfritt på apotek i till exempel Italien. Salvan är fettlösande och tas upp genom huden och ut i blodet. Italiensk lag påbjuder, sedan 2003, att alla mediciner som innehåller något dopningspreparat måste vara märkta med en varningsskylt på förpackningen, således även Trofodermin. En stor röd varningsring med texten ”DOPING” finns på förpackningen till Trofodermin och på själva tuben.

Brasilianskan Maurren Higa Maggi avslöjades med Clostebol i kroppen 2003 och blev avstängd två år. Maggis förklaring var att hon fått i sig medlet via kräm som hennes läkare behandlat henne med.

Basebollspelaren i Philadelphia Phillies, Freddy Galves, lämnade 2012 ett positivt dopingprov som visade spår av Clostebol.

Flera italienska cyklister, exempelvis Stefano Agostini som skyllde på en hudkräm. Han stängdes av i 15 månader 2013.

2016 stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.

Inför OS i Rio 2016 blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Italienske ishockeyspelaren Igor Stella har lämnat positivt dopingprov som visat spår av Clostebol.