Innan Mr Trump blev president talade han på valmöten om hur många som måste utvisas från USA. I media skrivs det ofta hur hemska hans planer är. Nu rapporteras om att president Trump skrivit på två president order i syfte att utvisa människor från USA.

Vad handlar det om, kan man jämföra på något vis med Sverige och hur såg det ut på Obamas tid?

Som tidigare sagts så handlade ett av hans valbudskap om utvisning av kriminella som vistas illegalt i USA. Han blev vald till president. Det måste ju de facto betyda att de som röstat på Trump faktiskt vill att han ska genomföra det han kampanjat om.

Nu rapporteras om hans planer. 10.000 nya tjänstemän ska anställas för att göra pappersjobbet när det gäller utvisning. 5.000 nya gränsvakter ska anställas. Det ser mycket ut, men om det varit i Sverige, sett till befolkningsmängd så skulle det handla om att Stefan Löven skulle beordra om att 156 stycken skulle anställas vid Gränspolisen och att Migrationsverket skulle anställa 312 stycken handläggare. Med den enorma mängd asylsökande som vi tagit emot under senare år har både Gränspolis och Migrationsverket behövt anställa.

Enligt artiklar i DN och Sveriges Radio handlar det om följande. Gränspolisen i Sydsverige har ökat från 80 till 400. SR i juni 2016. En av uppgifterna är att leta upp papperslösa. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6460686

Migrationsverket behöver anställa 1000 handläggare för att hantera den stora flyktingströmmen enligt en artikel i DN december 2014. http://www.dn.se/nyheter/sverige/migrationsverket-nyanstaller-cirka-tusen-personer/

Sett till befolkningsmängd verkar ju enligt siffror Sverige bra mycket större. Givet visserligen, så handlar det om att i USA hitta illegala invandrare och utvisa och att i Sverige handlar det delvis om det. Här gäller det att stoppa asylsökande att komma in och att utreda om de som kommit ska få stanna.

Vad hände då under Obamas tid?

Media i Sverige har av någon anledning valt att inte rapportera så mycket om Obamas invandringspolitik och hur han utvisade en större mängd illegala invandrare än någon president.

Enligt ABC News har Obama administrationen utvisat 2,5 miljoner under 2009 till 2015 (egentligen 2,4 miljoner fram till 2014, då statistiken ännu inte är rensad och klar för år 2015) . Undantaget de som självmant lämnat USA. De handlar om de som vistas i USA olagligt och utvisats.

http://abcnews.go.com/Politics/obamas-deportation-policy-numbers/story?id=41715661

Under 2014 deporterade Homeland Security under Obama administrationen 414 168 stycken. Av dessa var 168.000 kriminella.

I media rapporteras det nu om att Trump räknar med att utvisa i första hand 1 miljon kriminella som vistas illegalt i USA. Och som tidigare sagts, detta var en av hans vallöften som han skulle genomföra om han blev president.

Fakta om antal utvisade år 2014 enligt Pew Research Center.

U.S. immigrant deportations declined in 2014, but remain near record high

Mer fakta från Homeland Security (USA:s departement för inrikes säkerhet) för den som vill gå in i detalj.

https://www.dhs.gov/immigration-statistics/yearbook

Artikel från Daily News om Obamas deportationer.

http://www.nydailynews.com/news/politics/obama-deported-record-number-immigrants-trump-claim-article-1.2774180

Artikel från Los Angeles Times.

http://www.latimes.com/politics/la-na-pol-trump-immigration-criminals-20161114-story.html

Bilden i artikeln visar när migranter svär eden till USA för att bli legala invånare efter att ha fått uppehållstillstånd. Cermonin sker i Grand Canyon National Park i Arizona, September 2016.