Hela världen rapporterar om president Trumps otydliga uttalande om Sverige och om problemen vi har här. Svensk media är upprörda. UD planerar en informationskampanj om hur bra vi har det i Sverige. Vår statsminister Stefan Löven går ut i media och talar om vilken skev bild president Trump hänvisar till. Trump förklarar att han sett ett nyhetsreportage om Sverige på Fox News.

Några dagar efter blir det tuffa tag i Rinkeby. Polisen skjuter verkanseld vid ett upplopp när de ska gripa en misstänkt, det vill säga riktar sina tjänstevapen mot människor. Men missar. En fotograf för tidningen DN blir misshandlad, människor samlas och kastar sten, minst sju bilar sätts i lågor och skadegörelser görs på fastigheter.I ett reportage i Expressen svarar vår inrikesminister på frågor om kravallerna (länk till intervjun i Expressen finns längst ned).

”Kan Donald Trump ha en poäng när han beskriver problem i Sverige?
– Nej.
Vad menar du med det. Vi har väl problem i Rinkeby till exempel?
– Ja, men de är inte i närheten av de beskrivningar som han gett uttryck för, och de har inte heller varit grundade på någon slags faktabas.”

Oavsett om Trump har rätt eller fel, så har vi problem i Sverige. Problem som aldrig kommer att lösas så länge media och politiker inte vill erkänna att de finns!

För övrigt kan sägas, jag har själv bott i Rinkeby i början av 80-talet. Min dåvarande flickvän slutade ofta sent på kvällen. Hon var aldrig orolig när hon gick hem från tunnelbanan och min granne som var invandrare kom då och då och knackade på med en nybakad kaka. Vi hade ett vanligt förortsliv utan problem.

Några länkar om händelsen

DN fotograf misshandlad i Rinkeby

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4aoBE/dn-fotograf-misshandlad-under-upploppen-i-rinkeby

Polisen skjuter verkanseld, dvs siktar mot personer

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PQoWb/nya-uppgifter-om-rinkeby-polisen-skot-verkanseld

Fox News gör reportage den 20 februari 2017 om Trump och Sverige.

http://www.foxnews.com/politics/2017/02/20/trump-may-have-been-unclear-but-sweden-experiencing-migrant-crime-wave.html

I ett reportage om Trump och hans bild av Sverige anser vår inrikesminister Ygeman att Trump ljuger

http://www.expressen.se/nyheter/ygeman-om-trump-ljuger-om-sverige/

Artikel i RT News om händelsen

https://www.rt.com/news/378071-stockholm-riots-police-shots/

Bilden i artikeln är hämtad från Wikipedia och är tagen vid kravallerna i Göteborg sommaren 2001 där poliserna också använde vapen.